dimecres, 25 de juny del 2014

Jordi Fraginals: la història d'un home que volgué fer-se el seu destí.

Les paraules de l’autor resumeixen allò que allò que esdevé el tema principal de l’obra, la lluita de l’individu. La lluita del jo-personatge contra la del no-jo que, en aquest cas, serà la figura del seu pare, la imposició del qual serà el factor del qual voldrà fugir.

Josep Pous i Pagès crea un personatge on es reflecteixen tots els pressupostos modernistes que aspiren al progrés de la societat de principis de segle. No és casualitat que l'ideal romàntic de l'autorrealització siguin la base del caràcter dels personatges positius. La novel·la planteja la trajectòria vital d'un individu que es vol diferenciar de la massa, que es nega a seguir submís a les regles socials i assumeix els riscos de renunciar a la comoditat que li aporta de la família. La vida es planteja com a lluita per escapar del destí que li ve imposat per les forces externes de no-jo, contra les quals vols lluitar per assolir la seva plena llibertat.


Jordi pretén superar la mort fent-se etern a través dels seus fills, que són els vertaders continuadors dels seu esperit i aquells que podran mantenir el futur de la família.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada